Heb je net een geweldige website gebouwd? Fantastisch, maar wat maakt het uit als niemand het ziet? Als je wilt dat mensen je website ontdekken, is SEO (zoekmachineoptimalisatie) een must. Deze 10 eenvoudige tips zullen je helpen om in zoekmachines beter te scoren en een hoger zoekresultaat te behalen.
Bouw een goed gestructureerde website
Wanneer je een grote website bouwt met veel multimediabestanden, doe je er goed aan een sitemap te maken. Dat is een bestand vanuit waar Google uit kan lezen welke URL’s voorrang moeten krijgen bij het laden van de zoekresultaten. Er zijn tal van handige sitemap generators beschikbaar op het internet, waaronder deze van Google.
De home page moet bezoekers aanmoedigen om verder te verkennen op jouw website. Als je producten aanbiedt, is het belangrijk dat de homepage op zijn minst een aantal productafbeeldingen bevat. Schrijf je een blog? Link dan naar de laatst geschreven berichten. Op deze manier kan Google goed inschatten wat je belangrijk vindt.
Aan de achterkant is het belangrijk dat de relevante titels de naam van je bedrijf en een aantal relevante zoektermen bevat. Je wilt immers op die naam en zoektermen worden gevonden. Dat is een van de belangrijkste ranking factors in de Google’s algoritme.
Tot slot: zorg ervoor dat de website er aantrekkelijk uitziet en goed functioneert. Als je website oogt als een oud Kijkshop-filiaal en niet alles goed werkt, gaan mensen snel weer weg en komen ze nooit meer terug.
Focus op een bepaald onderwerp
De belangrijkste taak van de zoekmachine is om de gebruiker te voorzien van de meest relevante websites, op basis van de zoektermen die door de gebruiker zijn ingevoerd. Meng dus niet verschillende onderwerpen op een website, want dan neemt de relevantie voor de gebruiker af en val je naar beneden in de Google rankings.
Je kunt beter te specifiek zijn dan te algemeen. Wanneer je goed bent in schilderen, zou je website daar ook over moeten gaan en niet over klussen in het algemeen. Leg de nadruk op waar je echt goed in bent, dat zal de waarde van je website vergroten.
Gebruik relevante zoektermen
Als het thema van je website bekend is, kom je vrij eenvoudig aan de relevante zoektermen. Er zijn tal van online zoekwoordenplanners die je kunnen helpen om (op basis van historische data) relevante zoekwoorden te vinden op basis van het onderwerp van je website. Deze zoekwoorden kun je vervolgens verwerken in de URL van je website, header tags, meta-beschrijvingen, etc.
De zoektermen die je gebruikt, moeten overeenkomen met de zoekopdrachten van gebruikers. Dus als je een broodbakker bent zijn je sleutelwoorden ‘brood’ en ‘bakker’. Je kan je waarschijnlijk voorstellen dat diezelfde zoekwoorden ook andere sites oproepen. Daarom is het belangrijk ook long-tail-zoekwoorden toe te voegen, die specifiekere zoekopdrachten bevatten. Bijvoorbeeld “broodbakker in Amsterdam Nieuw-West”. Google heeft een tool, Keyword Planner, waarmee je zoekwoorden kunt vinden.
Creëer consistent waardevolle content
Dit is misschien wel de meest relevante tip. Blijf op een consistente basis relevante content toevoegen aan je website. De inhoud van je website is immers datgene dat Google aanmerkt als het antwoord op de vraag van de gebruiker in de zoekopdracht.
Je wilt continu nieuwe, relevante inhoud toevoegen aan je website. Zoekmachines hebben het in de regel goed door wanneer je inhoud kopieert van andere websites. Daar zullen ze je in de meeste gevallen niet voor belonen. In tegendeel; de score van je website zal daardoor alleen maar afnemen. Probeer origineel te zijn.
Door nieuwe content toe te voegen en andere relevante websites daarop te wijzen, kun je een backlinkprofiel opbouwen. Dat zijn websites die verwijzen naar jouw website/artikel, een ranking factor die voor Google heel belangrijk is. Dit is heel moeilijk om kunstmatig te doen, dus relevante content is de sleutel. Na verloop van tijd zal je website vanzelf opvallen en tractie krijgen.
Gebruik korte aantrekkelijke paginatitels
Een paginatitel en header lijken hetzelfde, maar verschillen in de uitwerking. De eerste is een trefwoordgerichte titel die bedacht is om te voldoen aan de wensen van de zoekmachine, terwijl de laatste is ontworpen om de leesbaarheid van de bezoeker te vergroten.
“Top 10 SEO tips” is een voorbeeld van een SEO-vriendelijke paginatitel, die dus ook alleen in zoekresultaten wordt getoond. “10 eenvoudige SEO tips om traffic naar je website te boosten” is een betere kop voor op de pagina om aan de lezer duidelijk te maken waar het artikel over gaat.
Zorg er altijd voor dat de titels de inhoud van de pagina goed reflecteren. Als de titel en de inhoud niet overeen komen, zal dat ertoe leiden dat de lezer snel weer weg is en zul je ‘gestraft’ worden door Google.
Optimaliseer je afbeeldingen
De eerste stap is om afbeeldingen te verkleinen tot een formaat waarop ze nog scherp zijn, maar niet teveel ruimte innemen waardoor de pagina langzamer laadt. Elke afbeelding moet onder 1 MG (megabyte) blijven; maar nog kleiner als je een site hebt met veel afbeeldingen. Door afbeeldingen te verkleinen tot maximaal 1920 bij 1080 pixels en door JPG- of WEBP-indeling te gebruiken, worden pagina’s sneller geladen.
Alt-attributen zijn tekstuele stukjes uitleg die horen bij de pagina. Google kan niet goed zien wat voor afbeeldingen je gebruikt, dus door het toevoegen van alt-attributen kan Google toch zien wat voor afbeeldingen er op de pagina staan. Alt-attributen bevatten idealiter niet meer dan 125 karakters.
Verkort de laadtijd van je website
Als het laden van je website meer dan 3 seconden duurt, verlaat meer dan de helft van de bezoekers de website alweer. Google’s PageSpeed Insights, Google’s Test My Site of Pingdom zijn allemaal tools waar je kunt zien hoe snel je website is en wat je nog zou kunnen doen om de laadtijd te verbeteren.
Als u WordPress gebruikt, moet u alle plug-ins verwijderen die niet essentieel zijn voor jouw site. Bekijk ook eens WP-Rocket, een WordPress-plug-in die pagina’s in de cache opslaat voor snellere laadtijden.
Schrijf gerichte meta-beschrijvingen
Metabeschrijvingen verschijnen in zoekresultaten van zoekmachines en leggen het doel van een pagina op een meer diepgaande manier uit. Hier kun je langere beschrijvingen schrijven (ongeveer 150 tekens) die niet in paginatitels zouden passen. Waarschuwing: gooi niet al je zoekwoorden erin. Dat is keyword stuffing, en zoekmachines haten dat. Schrijf in plaats daarvan je metabeschrijving in eenvoudige taal.
Als je WordPress gebruikt, zijn er een aantal verschillende plug-ins, zoals All in One SEO Pack of Yoast SEO, waarmee je metabeschrijvingen kunt toevoegen zonder code te hoeven gebruiken.
Vergeet de URL’s niet
Google kijkt naast de inhoud op de pagina ook naar de zoekwoorden in de URL’s. Vervang dynamische URL’s daarom altijd met statische URL’s, gebaseerd op de zoekwoorden die je hebt gevonden in je zoekwoordenonderzoek. Zoekmachines houden van een informatieve URL-structuur. Onthoud dat beknoptheid de sleutel is, dus maak van de URL geen zin vol trefwoorden. Gebruik ten slotte koppeltekens om de woorden in de URL op te splitsen, in plaats van ze allemaal samen te proppen.
Interne links
Over externe links hebben we het al gehad, maar daarnaast heb je ook nog interne links: links die verwijzen naar een andere plek op je website. Hier heb je volledig zelf invloed op. Door relevante content aan te bieden, kun je ervoor zorgen dat bezoekers langer op je pagina blijven.
Interne links werken het beste wanneer ze natuurlijk zijn en met mate worden gebruikt. Links verwerken in de tekst op relevante woorden (ankertekst) is een mega tip, omdat de relevantie van het woord extra Google-punten oplevert. Je moet er ook voor zorgen dat je links werken. Als je hulp nodig hebt bij het scannen van je website op verbroken links, ga dan naar Dead Link Checker.
Hoewel er nog tal van optimalisatiegebieden zijn om je Google Ranking te verbeteren, bieden deze tien tips je een uitstekende startpositie om te beginnen met het verbeteren van je SEO-resultaten. Tot slot: heb geduld. Het bouwen aan een betere SEO-rank gebeurt niet binnen een dag, een week of een maand. Sterker nog: op de meeste zoektermen staan er nauwelijks bedrijven op de eerste pagina die korter dan 2 jaar bestaan. Heb dus vertrouwen, je inspanningen worden later beloond.