Logo van ons webdesign bedrijf Sitespin

Vraag je je af welk CMS-platform je het beste kunt gebruiken om je website mee te bouwen? Met een CMS-platform (content management systeem) kan je een website bouwen zonder enige kennis van code te hebben. 

Omdat er zoveel verschillende CMS-platforms beschikbaar zijn, heb je misschien moeite om het CMS te kiezen dat het beste bij je past. Daarom staan we in dit artikel stil bij de 10 beste en meest gebruiksvriendelijke CMS-platforms op de markt.

First things first, wat is een CMS-platform? Een CMS-platform is software waarmee je op zeer eenvoudige wijze zelf de inhoud van je website kunt bepalen. 

Normaliter zijn website geschreven in een of meerdere programmeertalen, zoals HTML, JavaScript of CSS. Door een CMS te gebruiken hoef je (in de meeste gevallen) geen of nauwelijks kennis te hebben van elk van deze programmeertalen.

 

Waar moet je op letten bij het kiezen van een CMS?

Gebruiksvriendelijkheid

Het CMS moet vooral simpel, snel en effectief zijn. In de meeste gevallen hebben CMS-platforms functies waarbij elementen kunnen worden gesleept naar de website, waarna ze naar wens kunnen worden bewerkt. Een goed CMS is voor jou makkelijk te begrijpen, zodat je te allen tijde snel en makkelijk wijzigingen aan je website kunt aanbrengen.

Ontwerpopties

Een goed CMS biedt tal van opties om het websiteontwerp in te delen op de door jou gewenste manier. Daarnaast moet het CMS voldoende opties bieden om het design aan te passen aan de wensen van de designer.

Add-ons en plug-ins

Add-ons en plug-ins zijn losse stukjes software die in veel gevallen gratis verkrijgbaar zijn, welke je kunt aansluiten op je CMS. Deze stukjes software bieden functies of elementen die in je CMS niet of minder goed beschikbaar zijn. Deze Add-ons en Plug-ins tillen zowel het ontwerp als de functionaliteit van je website naar aan hoger niveau.

Help- en ondersteuningsopties

Wanneer het CMS om onduidelijke reden niet (goed) functioneert, is het altijd prettig om bij de helpdesk terecht te kunnen. De beste CMS-platforms zijn erop ingericht om zo min mogelijk vastlopers te genereren en hebben enkele opties ingebouwd om op gewenste momenten het ontwerp terug te zetten naar een eerder moment.

Kosten

Sommige CMS-platforms zijn gratis, voor anderen dien je (vaak) maandelijks te betalen. Een gratis CMS betekent in de meeste gevallen niet dat je een gratis website kunt bouwen. Je zult immers altijd moeten betalen voor de hosting van de website, (mogelijk) voor extensies en voor het design, mits je dat uitbesteedt.

Met deze 5 criteria in het achterhoofd nemen we de top 5 CMS-platforms onder de loep.

 

#1 WordPress

WordPress is wereldwijd het meest gebruikte CMS-platform. Ruim 40% van de websites op het wereldwijde web zijn gebouwd op WordPress CMS. WordPress wordt breed gezien als het meest gebruiksvriendelijke CMS op de markt. Een WordPress-website dient zelf gehost te worden. Dat betekent dat je elders een WordPress hostingprovider moet zoeken om je website te hosten.

Sidenote: verwar wordpress.com niet met wordpress.org. De .com variant is een online blogpost builder/hoster en de .org versie is de software waar we het in dit artikel over hebben.

Voordelen

 • Flexibiliteit om elke soort website te bouwen (webshop, veilingsite, etc.)
 • Geen technische vaardigheden of kennis van code nodig
 • Heel eenvoudige blokeditor die het mogelijk maakt zelf fantastische designs te maken
 • Duizenden thema’s en plug-ins (in veel gevallen gratis) beschikbaar
 • Goede SEO-vriendelijkheid en SEO plug-ins beschikbaar
 • Grote online community rondom WordPress
 
Nadelen

 • Je moet zelf je hosting en domeinnaam instellen en bent zelf verantwoordelijk voor serverbeheer, back-ups en beveiliging. Tenzij je dat uitbesteed natuurlijk.
 • De vele opties die WordPress heeft, kunnen in het begin overweldigend zijn

WordPress is gratis. Het enige waar je voor dient te betalen is een domeinnaam (ongeveer 15-20 euro per jaar) en een hostingprovider waar je je website kunt laten hosten en onderhouden. Bij ons zijn hosting en onderhoudspakketten verkrijgbaar vanaf € 10 per maand.

 

#2 Joomla

Joomla is een ander populair gratis CMS-platform, dat net als WordPress wordt geleverd met vele sjablonen en templates. Ook hier geldt dat je naast het CMS, zelf hosting en een domeinnaam nodig hebt. Joomla zit boordevol opties en technische snufjes, waardoor het voor beginners minder geschikt is. Voor de ervaren websitebouwer is het een zeer goede optie.

Voordelen

 • Veel opties om design op maat te maken
 • Gemakkelijk inhoud bewerken, ook zonder code te gebruiken
 • Net als WordPress open-source en een grote online community
 • Mogelijk om websites en webshops te bouwen zonder extensies
 
Nadelen
 • Dit CMS is behoorlijk complex, zelfs voor ervaren gebruikers
 • Er zijn weinig extensies beschikbaar om je design mee uit te breiden
 • Weinig thema’s en plug-ins beschikbaar

Ook Joomla is gratis. Net als bij WordPress dien je alleen voor hosting en domeinnaam te betalen. Weten wat dat kost? Een domeinnaam (ongeveer 15-20 euro per jaar). Een hostingprovider waar je je website kunt laten hosten en onderhouden vanaf € 10 per maand.

 

#3 Shopify

Shopify is een all-in-one online webshop builder CMS. Je hoeft bij Shopify geen hosting te regelen, dat zit al standaard in het pakket. Het is daarnaast niet nodig om software te downloaden en installeren. De gehele websitebuilder is web-based (online). Het heeft een hele simpele drag-and-drop website builder, waarmee het heel eenvoudig is zelf een webshop te bouwen.  

Voordelen

 • Geen extensies nodig om creditcard betalingen te verwerken
 • Veel thema’s en extensies beschikbaar, vaak tegen betaling
 • 24/7 klantenservice met chatfunctie op de website
 
Nadelen
 • Kosten kunnen behoorlijk oplopen, vooral als je add-ons wilt gebruiken
 • Qua functionaliteiten erg beperkt
 • Eigenlijk alleen voor webshops geschikt
 

Shopify heeft verschillende prijsniveaus, waarvan de laagste $29 per maand is. Als je webshop groeit, kun je opschalen naar $79 of $299 (meer medewerkersaccounts, voorradlocaties, etc.) Naast deze maandelijkse kosten betaal je bij Shopify transactiekosten van 0,5 tot 2% per transactie.

#4 Wix

Wix is een populair CMS, dat vooral een paar jaar geleden heel populair werd. Wix is een drag-and-drop CMS dat bedoeld is voor mensen die geen of weinig verstand hebben van programmeren. Met beperkte ontwerpmogelijkheden is het toch mogelijk om vrij eenvoudig een eigen website te maken.

Voordelen

 • Drag-and-drop maakt het heel eenvoudig om een website te maken
 • Veel kant-en-klare templates beschikbaar
 • Mogelijk om veel app-extensies toe te voegen
 
Nadelen
 • Als je eenmaal een thema hebt gekozen, kan je het niet meer veranderen
 • Geen mogelijkheid om een webshop te runnen
 • Met de gratis versie heb je een Wix-branded website en domein

Wix heeft een gratis versie, maar daarbij heb je Wix in de domeinnaam staan en op de website. De betaalde variant (zonder advertenties) is beschikbaar vanaf € 8,50. Bij die variant moet je wel rekening houden met een limiet aan serverruimte en video-uren.

 

#5 Drupal

Drupal is een open source CMS dat uiterst geschikt is voor developers of mensen die een developer kunnen inhuren. Voor de beginnende ontwerper kan het overweldigend zijn, maar het CMS heeft ontzettend veel mogelijkheden om alles te customizen. Dit is het CMS achter enkele hele grote websites.

Voordelen

 • Het is makkelijk om content toe te voegen aan Drupal
 • Veel verschillende modules beschikbaar
 • Community support net als andere Populaire CMS-platforms
 
Nadelen
 • Minder geschikt voor beginners
 • De meeste thema’s zijn door developers gemaakt en zijn voor de meeste mensen moeilijk te customizen. Daarnaast zijn deze thema’s vaak duur.

Drupal is in principe gratis, maar veel thema’s en add-ons zijn betaald. Daarnaast moeten hosting en beveliging, net als bij de andere platforms, nog apart gerekend worden.

 

Wat is de beste CMS?

Wat ons betreft is WordPress het beste CMS dat er is. Niet voor niets is ruim 40% van de websites op het internet gebouwd met WordPress. Het is makkelijk te installeren en te gebruiken, en je kunt er alle type websites mee maken die je kunt bedenken. Al dan niet met behulp van plug-ins.

Er zijn geen grenzen aan de mogelijkheden met WordPress. Als je het kunt bedenken, kan je het in WordPress ook maken. Daarin onderscheidt WordPress zich ons inziens het meest van alle andere CMS-platforms.

Wil je zelf graag beginnen met WordPress, dan heb je een domeinnaam en een WordPress hostingpartij nodig. Checken of je domeinnaam beschikbaar is kan heel eenvoudig via www.sidn.nl. Is je domeinnaam nog beschikbaar, dan kun je daar meteen een partij selecteren om de domeinnaam te registreren. Wil je dat wij dat voor je doen? Dat kan.

WordPress hosting kun je bij verschillende partijen doen, maar ook zeker bij ons. Wij bieden uitgebreide hostingpakketten met beveiliging, onderhoud en support vanaf € 10 per maand. Voor € 15 per maand bieden we daarbovenop de garantie dat we binnen 24 uur aan de slag gaan met het oplossen van server issues, indien nodig.

 

Veel gestelde vragen

Wat is de beste CMS voor een webshop?

WordPress in combinatie met WooCommerce is de beste optie, voor mensen die zelf willen bepalen hoe hun webshop eruit ziet. WooCommerce heeft de meest uitgebreide mogelijkheden, maar is daardoor voor beginners misschien een beetje overweldigend. Shopify is een stuk makkelijker te beheren, maar daarmee ook minder flexibel.

Heb ik een CMS nodig voor een blog?

Ja, ook voor een blog heb je een CMS nodig. Al zullen de eisen aan het CMS bij een blog lager zijn dan bij een ingewikkeldere webshop.

Wat is de beste CMS voor een blog?

WordPress is ooit bedacht als blogging software, en daarom ook uiterst geschikt voor dergelijke websites. Met WordPress is het heel makkelijk om 24/7 aanpassingen te doen aan je website en om nieuwe berichten toe te voegen.

Kan ik een website starten zonder domeinnaam of hosting?

Bij sommige CMS-platforms kun je gebruik maken van een subdomein, zoals bij Wix of WordPress. De naam van deze website zou dan bijvoorbeeld zijn: sitespin.wordpress.com (of .nl). Als je wilt professionaliseren kan je dan altijd nog kiezen voor externe hosting.

Elke website heeft hosting nodig: een stukje opslagruimte vanuit waar jouw website geladen wordt als een bezoeker jouw website bezoekt. Soms wordt de hosting aangeboden door het CMS-platform, zoals bij Shopify. Maar in de meeste gevallen is het goed mogelijk om de hosting bij een derde partij uit te besteden.

Heb je nog vragen voor ons naar aanleiding van bovenstaand artikel? Neem dan gerust contact met ons op!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *